Ruhi

İletiler: 5,996
Konumu: İzmir
Yer: Kuzey Tunus – Medjez el Bab, Béja, Hunt's Gap hattı
Tarih: 26 Şubat 1943

Kasserine Pass çatışmalarında Ally güçleri Axis saldırısını rezerveleriyle ancak tutmuştu. Bundan faydalanmak isteyen, Alman ve İtalyan güçleri Kuzey Tunus'ta geçen yıl tutmayı başardıkları Medjez el Bab - Beja hattı üzerinden saldırıp, Ally arka hatları çökertmek istemektedirler.

Alman güçleri bu kısmen yeşillik ve tarım arazisi olan bölgede 10th Panzer Division, 334th Infantry Division ve Fallschirmjäger unsurlarıyla bu saldırıyı gerçekleştirmeyi planlamışlardır. Onlara destek için ise İtalyan kuvvetleri olacaktır. Karşılarında ise İngiliz 46th ve 78th piyade güçleri ile onlara kısmen destek olan Amerikan 1st Infantry Division(Bir Red One) vardır.
A man who carries a cat by the tail learns something he can learn in no other way.

- Mark Twain

Ruhi

Oyun 1 -  Hunt's Gap Patrol

10. Panzer Tümeni liderliğindeki Mihver kuvvetleri, British 46th Infantry Division tarafından tutulan Medjez el Bab – Béja hattına yapılması planlanan taarruz için savunmada zayıf nokta aramaktadır. Engebeli, tepelik ve ilerlemesi son derece zor olan bu hatta, tepeler arasında kısmen daha düz bir arazi olan Hunt's Gap olarak anılan geçidin ve çevresinin kontrol altına alınması emredilmiştir. (Bu bölge savaş sonrası kayıtlarda Hunt's Gap adıyla yer alsa da, ismin çatışma öncesinde veya çatışma sırasında verilmiş olduğu düşünülmektedir. Adlandırmanın, bölgede görev yapmış Hunt soyadlı bir İngiliz subaydan -muhtemelen yüzbaşı veya daha düşük rütbeli- geldiği tahmin edilmektedir.)

Görevin amacı, geçidin savunma düzenini ve Müttefik kuvvetlerin yerleşimini tespit ederek, ön saldırı yaparak, gerçekleştirilecek ana taarruz için uygun bir yaklaşma hattı oluşturmaktır.

Yer: Ally Medjez el Bab – Béja hattının (Hunt's Gap)
Tarih: 26 Şubat 1943 Cuma 09:00
Taraflar:  Saldıran: German 10th Panzer Division vs. Savunan: British 46th Infantry Division (Levent vs. Cantürk)
Senaryo:  Recon
Özel Kurallar: Özel kural olarak daha önce campaign'de kullanmadığımız Recon görevi kullanılacak arkadaşlar: https://www.flamesofwar.com/Default.aspx?tabid=111&art_id=691&kb_cat_id=32
Masa: Arkadaşlar, tepeleri yerleştirmeye çalıştım. Gerçekten tatsız engebeli bir alan. Tepeleri lütfen "Slow Going" oynayalım.
A man who carries a cat by the tail learns something he can learn in no other way.

- Mark Twain

Ruhi

Listeler aşağıda:

İngiliz güçleri için koleksiyonlarımızda maalesef OQF 17/25 p yok. Bunun yerine Amerikan büyük AT'leri var. Modelleri çok benziyor zaten onları kullanabilirsiniz.

Alman oyuncularımızı ayrıca daha çok recon ünitesi bastırmaya davet ediyorum. :)

- Mark Twain

canturk3

Katılımcı
İletiler: 20
Oyun 1 -  Hunt's Gap Patrol - Savaş Raporu

Almanlar'ın ön saldırısını püskürtmek ve recon yapmalarına izin vermemek için Hunt's Gap'de savunma hattı oluşturduk. İki objektif için de Rifle Platoon ve Artillery Platoon'lar ile tepelerin arkasında konuşlanarak başladım.

Tur 1
Amerikan topçularının bulunduğu tepeliğe saldırmayı tercih eden Almanlar; sahada Panzergrenadier, Armoured Artillery, Panzer Anti-aircraft ve destek ile gelen Panzerspäh Platoon'u bu yöne çevirerek ilerlemeye başladı.

Bu eki görüntüleyemezsiniz.

Araçlarından grup halinde inen Panzergrenadier'leri, sahada Alman zırhlı tehditleri belirmeye başlamadan savaş dışı etmek için topçuları bu yöne çevirip assault hazırlığına başladım. Ancak hem sis denemesi başarısız oldu hem de bombardıman vuruş sağlasa da kaldırabildiği bir ekip olmadı. Assaulta hazırlanan Rifle Platoon da ateş ederek kimseyi öldüremeyince assault yapmamayı tercih ettim ve savaşın ilk darbesini kazılı konumumu kaybederek aldım.
Bu eki görüntüleyemezsiniz.

Tur 2 ve Tur 3
Bu turlarda Panzer II'ler 2. objektifin olduğu konumdan desteğe geldiler ve ana saldırının planlandığı konuma doğru ilerlemeye başladılar. Bu sırada Alman reconlarından kurtulmak amacıyla, objektife yaklaşmaya başlamış olan Panzerspäh'ları topçularım ile durdurmaya çalıştım ama direkt ateş denemesine rağmen birini elimizden kaçırdık. Oyunun kaybına sebeb olacak zırhlı da bu olacaktı nihayetinde. Objektif üzerindeki Rifle Platoon'umu da Panzerspäh ve Panzergrenadier'lerden gelen atışlar ve yapılan assault sonucu kaybettim.

Tur 4
Bu tur haritanın ortasına kadar ilerlemiş Panzer II'ler için 6-pounder'larımla(proxy olarak deaconlar kullandı) flank'lerinden ambush'tan çıkabildim. Panzer II'ler de recon birlikleri oldukları için patlatılmaları gerekiyordu. Malesef ki araçları sadece bailed out edebildim. Sonrasında Alman turunda bailed out'lar save edildiği için de ambush başarısız olmuş oldu. Aynı tur içinde Almanlar'ın saldırı yaptığı objektif tarafından desteğimize gelen OQF 17/25 pounder anti-tanklar da aynı şekilde Panzer II veya Panzerspäh patlatmada başarılı olamadı.

Tur 5
Alman turunda objektifi recon etmek için yerleşmiş olan Panzerspäh İngiliz turunda patlatılamadı ve Alman tarafı galip geldi.
Bu eki görüntüleyemezsiniz. Bu eki görüntüleyemezsiniz.

MoM: Panzerspäh. Aka, Dobby. Her ne kadar zarlar yüzüme gülmemiş olsa da oldukça eğlenceli bir maçtı. Farklı kararlarla galibiyet elbette alınabilirdi. Levent'e oyun için çok teşekkür ediyorum. Başka cephelerde savaşmaya devam.

Ruhi

Oyun 2 -  Climbing the Ridges

27 Şubat sabahı Alman piyade unsurları, Hunt's Gap'e hâkim tepeleri zorlamak üzere hafif yağmur ve sis altında ilerlemeye başladı. Amaç, ana geçidi kontrol eden İngiliz gözlem noktalarını baskı altına almak ve yaklaşan ana taarruz öncesinde savunmayı zayıflatmaktı. Tepelerde konuşlu İngiliz birlikleri mevzilerini terk etmeme emri aldı.

Yer: Ally Medjez el Bab – Béja hattında taaruzlardan tepeler ekseni (Yan Aks)
Tarih: 27 Şubat 1943 Cuma 07:00
Taraflar:  Saldıran: German 334. Infantry Division vs. Savunan: British 46th Infantry Division (Levent vs. Yakup)
Senaryo: Hold the Line
Özel Kural-1: Tarihsel olarak ilk tur yağmur ile birlikte sis var. 1. Tur maksimum görüş 16" gibi oynayalım arkadaşlar. Gene aynı sebepten ilk tur uçaklar gelmeyecek ayrıca.
Özel Kural-2: Alman birlikleri ilk oyunu kazandığından, alanı gözlemlemeyi başardı. Masada 3 noktaya (birlikler dizilimden önce) "ranged in" tokenı koyabilir. Bunlar oyun boyu kalır.
Masa: Arkadaşlar, bu ana hat değil. Gerçekten tatsız engebeli bir alan. Tepeleri lütfen "Slow Going" oynayalım. Direkt objektifleri siz koyabilirsiniz ama ciddi tepelik olacak arkadaşlar. Elimizde ne varsa kullanabilirsiniz.

- Mark Twain

Ruhi

Oyun 2 -  Climbing the Ridges Listeleri Aşağıda

Cantürk'ün İngilizleri kullanabilirsin diye umuyorum Yakup. Hani eksiklerde.

- Mark Twain

londrakan

Üye
İletiler: 20
Oyun 2 -  Climbing the Ridges
Atk: Alman - Levent
Def: İngiliz - Yakup

Tur 1-1
Bir komando, bir rifle ve bir HMG ünitesi indim. İki ambushum vardı ancak koyacak uygun birliğim yoktu. Tiger tepelik arazide move at the double ile ilerledi. Komandoların karşısına paraşütçüler yerleşti Artillery ateşiyle saflarımızı dövdüler, birliklerim pinlendi ama kayıp vermedim.

Tur 1-2
Komandolarla paraşütçülerin üzerine ateş açtım, iki paraşütçü öldü. HMG'ler 1ic rerollüne rağmen pinli kaldı. HMG bombardımanı denemek istemiştim ama olmadı.

Tur 2-1
Alman uçakları geldi, kendi uçaklarımızla engelledim. Ardından yoğun artillery ve piyade ateşi yedik. Bir komando ve bir HMG kaybettim. Paraşütçüler komandoların karşısında kazdı. Tiger, sol kanattaki rifle birliğimin tek AT rifle ünitesine stormtrooper hareketiyle yanaştı ve assault için 2 incine yanaştı.

Tur 2-2
Karşı ateş açtım ama kimseyi vuramadım. HMG'ler hâlâ pinliydi. AT rifle assault yerse Tiger'ı durduracak hiçbir şey kalmayacağı için riski alıp assault ettim. Assault'un dördüncü turunda rerollü morale tutturamadık. Buna rağmen assault boyunca kayıp vermedim. Tiger 2+ morali rahatça tuttu. Tiger'ı püskürtemedim.

Tur 3-1
Alman uçağı tekrar geldi, yine kendi uçağımla engelledim. Bombardıman, ateş ve assault derken rifle birliğim beş takıma düştü. İki takım kazılıydı, üçü açıkta kaldı. Tiger assault etti ve AT rifle öldü. Bu sefer Tiger'ı püskürttük ancak tek tank assault 3 ünitemi kaybettiğim için devam edecek şansım kalmadı. Alman piyadeleri de hatta ulaştı.

Tur 3-2
Herkes pinli kaldı. Rifle birlikleri kazıya giremedi. Churchill'ler takviye olarak geldi, Tiger'ın yan zırhını az farkla ıskaladılar. Üç AT atışı yaptım, Tiger hiç hasar almadı. Uçak çağırdım, bir Alman piyadesini indirdim.

Tur 4-1
Alman uçağı yine geldi, engelledim. Tiger bir Churchill'i patlattı, diğerini bail out yaptı. Alman piyadeleri assaulta kalktı, ilk saldırıda iki piyademi kaybettim. Rerollü counterattack denedim, başarısız oldu. Ardından 1ic ile rerollü morale attım, o da tutmadı ve 1ic kaçtı. Almanlar objektifi ele geçirdi.

Tur 4-2
Elimde kalan tüm birliklerle piyadelere ateş açtım ve yarısını temizledim. Sahada panzerknacker 1ic, panzerknacker 2ic, panzerknacker komutan ve bir rifle takımı kalmıştı. Churchill'lerle assault ettim. Tiger defensive fire'da bir Churchill'i daha patlattı. Son Churchill bir takım daha aldı. Ardından üç panzerknackerlı komutan son Churchill'i de imha etti. Bu noktada el sıkıştık.

Tiger'ın dokunulmazlığı dışında britlerin 7 platoon ile savunması çok zor rifle platoonları küçük olduğundan ve attachment kurallı weapon platoonları olmadığından. En az 8 şart infantry için.

Ruhi

Oyun 3 -  The Battle for Hunt's Gap

27 Şubat öğle saatlerinde, sabahki çatışmaların ardından Alman kuvvetleri Hunt's Gap'i zorlamak üzere ana taarruza geçti. Yağmur hafiflemiş, sis dağılmıştı. Ancak geçit ve çevresindeki tepeler hâlâ Müttefik ateşi altındaydı. Amaç, Medjez el Bab – Béja hattının kilidi olan bu geçidi ele geçirmek ve savunmayı geri atarak hattı yarmaktı. İngiliz birlikleri, topçu desteğiyle mevzilerini tutmak ve saldırıyı bu geçitte durdurmak üzere hazırlanmıştır.

Yer: Ally Medjez el Bab – Béja hattında Hunt's Gap
Tarih: 27 Şubat 1943 Cuma 12:00
Taraflar:  Saldıran: German 10. Panzer Division & 334. Infantry Division -  vs. Savunan: British 46th Infantry Division & US 1st Infantry Division (Levent&İsmail vs. Efecan&Cantürk)
Senaryo: Total War
Özel Kural-1: Total War özel kuralları kullanılacak. Dosya ekte. İki taraf da bu geçidin öneminin farkında ve tutmaya çalışıyorlar.

Özel Kural-2: Alman birlikleri ilk iki oyunu kazandığından, rezerve koydukları 334th'tan piyade unsurları düşman sol kanatlarından da gelebilecekler.

Özel Kural-3:  Masayı ben gelip yapacağım. Bu ana hat ve iyi kötü Gap'te bir yol belirlenmiş. bir tarafta yol olacak. Adı Gap olsa da gene de  tatsız engebeli bir alan. Tepeleri lütfen "Slow Going" oynayacağız..

Özel Kural-4:  Maç 3 saat kadar sürecek. Saat yeterse. 3.Tur sonunda gece olacak. 4.Tur gece kurallarıyla oynayacağız. Night Fighting kuralları kullanılacak yani. 5.Tur ise gün doğacak. 6. tur sonunda ya da saat problemi olursa ise bitiririz.

Total War Kuralları: https://drive.google.com/file/d/1kPi6GdGY6JM-TvEOi-hem9wKK6XqN9Vs/view?usp=sharing

- Mark Twain

Ruhi

Listeler.. Ally

- Mark Twain

Ruhi

Axis

- Mark Twain

ismailcln

Katılımcı
İletiler: 3
Oyun 3 -  The Battle for Hunt's Gap
Saldıran: Levent (German 334. Infantry Division), İsmail (German 10. Panzer Division)
Savunan: Efecan (US 1st Infantry Division), Cantürk (British 46th Infantry Division)

1. Tur: Oyuna M10'lar dışındaki bütün birlikler oyunda başladı. Almanlar orta bölgedeki objective'lere doğru Panzer II'lerin öncülüğünde ilerledi. Sd Kfz 251'ler, Churchill tanklarının imhasını beklemek için tepelerin arkasına gizlendi. Onların arkasında ise Panzer IV'ler sıralandı ve Levent'in piyadeleri merkeze doğru hamle yaptı. Atış fazında Panzer IV'lerin saldırısıyla 2 Churchill imha edildi. Geriye kalan tanklar Panzer III, Panzer IV ve topçu ateşiyle bail out oldu. İngilizlerin karşı ateşinde sadece 2 Panzer II kaybedildi. Churchill'ler moral zarlarını geçemeyince tamamen oyun dışı kaldı.
Tur sonu puan: Axis: 4, Ally: 2

2. Tur: Churchill tehdidi kalkınca sağ taraftan Sd Kfz 251'ler, sol taraftan ise Panzer III'ler assault başlattı. Yapılan iki assault sonucunda İngilizler geri çekilmek zorunda kaldı ve Almanlar ilerleme sağladı ancak objective ele geçirilemedi.
Tur sonu puan: Axis: 8, Ally: 4

3. Tur: Almanların assault hamleleri devam etti. Arazinin sağ tarafına doğru yayılım sağlansa da objective alınamadı. Efecan, Churchill'lerin yokluğunu doldurmak için M10'ları ambush ile oyuna dahil etti ve birkaç panzer'i etkisiz hale getirse de saldırıyı durdurmaya yetmedi. Bu sırada Sherman tankları Alman objective'ine ilerleyerek piyadelere saldırdı ancak bir sonuç alamadı.
Tur sonu puan: Axis: 12, Ally: 5

4. Tur: Gece oldu. Almanların assault harekatı devam etmesine rağmen İngilizlerin savunduğu objective kontrol altına alınamadı ancak gece olmasına rağmen M10'lar ateş ettiği için hedef haline gelip Panzer'ler tarafından büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Shermanlar karşı saldırılarını sürdürse de objective çevresindeki piyadeleri temizlemeyi başaramadılar.
Tur sonu puan: Axis: 16, Ally: 6