Flames of War
Başlangıç RehberiFlames of War nedir?Flames of War, dünya genelinde en yaygın 2. Dünya Savaşı minyatür oyunu. Oyunda Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika savaşları oynanabilir, Pasifik ve Uzak Doğu cephesi ise dâhil edilmemiş. Minyatürler 1/100 ölçeğine karşılık gelen 15mm grubuna dâhil.
Oyun, savaşı 3 ana kısma ayırıyor. Bu kısımlarda aynı ülkelerin ordularının bile puan aralıkları ve özellikleri değişebiliyor.
Early War: (39-41) İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, İtalya ve Yunanistan listeleri mevcut.
Mid War: (42-43) İngiltere, Amerika, Almanya, Sovyetler, Romanya, İtalya, Macaristan ve Finlandiya listeleri mevcut.
Late War: (44-45) İngiltere, Amerika, Almanya, Sovyetler, Romanya ve Macaristan listeleri mevcut.
Dünya genelinde, savaşın en kritik dönemi olması dolayısıyla en çok Mid War oynanıyor, Late War ve Early War, az farkla takip ediyorlar. Ordunuzu diğer minyatür oyunlarındaki gibi “ordu kitabı”na göre değil, “cephe kitabı”na göre oluşturuyorsunuz. Bunlar;
Blietzkrieg: (Early War Avrupa) Almanya, İngiltere, Fransa ve Polonya listeleri.
Hellfire and Back: (Early War Kuzey Afrika) Almanya, İtalya ve İngiltere listeleri.
Eastern Front: (Mid War Doğu Cephesi) Sovyetler, Almanya, Finlandiya, Macaristan, Romanya ve İtalya listeleri.
North Africa: (Mid War Kuzey Afrika) Almanya, İtalya, İngiltere ve Amerika listeleri.
Fortress Europe: (Late War Avrupa) Almanya, Amerika, İngiltere ve Sovyetler listeleri.
Yukarıda listelenen ana cephe kitapları dışında bazı özel birliklerin anlatıldığı kitapçıklar da mevcut. (Early War Yunanistan’ı içeren Burning Empires, Late War Sovyet Müdendis Taburu’nu içeren Red Bear, Late War İtalya çatışmaları Amerikan-Alman listelerini içeren Dogs&Devils vs)
Oyunda askerleriniz eğitim-tecrübe seviyelerine göre düşman tarafından fark ediliyor, atış yiyor ve siper kazma-araç tamir etme gibi işler yapıyor. Motivasyon seviyelerine göre ise ağır ateş altından ilerleyip sayıları azaldıkça oyundan çekilmemeye çalışıyorlar.
3 farklı motivasyon ve eğitim-tecrübe seviyesi var. Bunlar, iyiden kötüye doğru;
Motivasyon: Fearless, Confident, Reluctant
Eğitim-Tecrübe: Veteran, Trained, Conscript
olarak sıralanır.
Peki, tüm bunlar iyi hoş da, başlamak için ne gerekir?Öncelikle, hangi dönemde ve hangi ülke ile oynayacağınıza karar vermelisiniz. Burada çok kısıtlı değilsiniz. Çoğu ordu ve minyatür, hem early war, hem mid war, hem de late war döneminde kullanılabilir. Örneğin mid war’da Akdeniz’de savaşan İngiliz piyadenizi tamamen çöl kamuflajına boyamazsanız, onu late war’da Operation Overlord’da veya early war’da Fransa savunmasında görevlendirebilirsiniz. Aynı şekilde Alman tanklarınızı çöl veya kar kamuflajı yapmadan standart renklerinde boyarsanız onları hem mid war doğu cephesi, hem Kuzey Afrika, hem de late war savaşlarında kullanabilirsiniz. Minyatürler kapsamında piyadeler ve toplar, early-mid-late war dönemlerinde genel olarak hep aynı kalıyor. Tanklar da mid-late war’da genel itibariyle aynı. O bağlamda hangi ülkeyi seçerseniz seçin, askerlerinizi standart olarak boyarsanız, çoğunlukla, o ülkenin savaştığı tüm dönemlerde aynı minyatürleri kullanabilirsiniz.
Ülkenizi seçtikten sonra, hangi orduyu oynayacağınıza geliyor sıra. Genel olarak ordular Tank, Mekanize Piyade ve Piyade olarak 3’e ayrılsa da Dağcı, Paraşütçü, Süvari ve daha birçok özel seçenek de kullanabilirsiniz.
Kule Sakinleri olarak Mid War Eastern Front ve Mid War North Africa kitaplarına sahibiz ve bu kitaplar, savaşan ülkelerin çoğunun ordu listelerini barındırıyor. Bunlar dışında bir ordu kurmak isterseniz veya Mid War dışında listeler oluşturmak isterseniz, bize katılıp minyatürlerinizi toplamaya başlamanızla birlikte hemen o dönemin kitaplarına da erişebiliriz.
Bu kadar çok seçenek varsa, madem çok biliyorsun söyle bakalım, başlangıç için hangi ülke ve orduyu önerirsin?Oyunun her dönemine katılabilmeniz ve ileride asker çeşitliliğinizin çok olması bakımından, oyunun ana ülkelerinden birini seçmenizi öneririm. (Sovyetler, Almanya, İngiltere, Amerika) Ordu seçimi açısından da kararınızın piyade veya tanktan yana verin derim. Mekanize piyade listeleri görece pahalı, çünkü çok fazla taşıyıcı almanız gerek ve mekanize ordunuzun yapısı itibariyle, en küçük topunuza bile efektiflik adına bir taşıyıcı isteyeceksiniz. Ayrıca “mekanize kuralları”, oyunun, ayrımını bariz olarak yaptığı “tank kuralları” ve “piyade kuralları” arasında bir yerde duruyor. Bunu çözmek, yeni başlayanlar için görece daha sıkıntılı olabilir.
Amerikan, İngiliz, Alman, Piyade veya Tank orduları ve Sovyet Piyade ordusu, başlangıçta tercih edilebilecek güzel seçenekler. (Sovyet Tank Ordusu kullanmak, özel kuralları itibariyle başlarda zorlayıcı olabilir. Yoksa piyade ordunuzun yanına mutlaka tank desteği isteyeceksiniz.)
Ben sadece soruldu diye söyledim, yoksa “Hayır arkadaşım, ben Fransız Mekanize Piyade taburu alırım, babalar gibi de boyarım.” diyorsanız, saygı duymaktan ve “A la bataille!” diye bağırmaktan başka elimden bir şey gelmez. =)
Gelin, muhabbet edelim, kitapları inceleyin, listeleri görün ve sonrasında kararınızı verin.
Son olarak, ne tip bir ordu seçerseniz seçin, ordunuzda az veya çok, oyunun dört ana elementi olan piyade, tank, topçu ve antitank gruplarından isteyeceksiniz. Bu türlüsü hem daha keyifli, hem de daha esnek bir ordu olacaktır. Kurallar, tüm orduların yanlarına destek olarak diğer grupları almalarına izin veriyor. Er ya da geç bu dört gruptan da minyatür almak ve bunları kullanmak isteyeceksiniz.
Tamam, diyelim karar kıldık, örneğin ben Amerikan Tank Ordusu kuracağım. Şimdi ne yapıyoruz?Süper! Açıyoruz “North Afrika” kitabının “American Tank Company” bölümünü. İlk sayfa bize hem ordumuza almamız zorunlu olan grupları hem de istersek alabileceğimiz grupları gösteriyor. Zorunlu gruplar neredeyse her orduda aynı: bir kumandan grubu, iki tane de ana savaş grubu. Kumandan grupları, tank orduları için genelde bir adet komutan tankı olarak geliyor. Ardından, savaş grupları için iki adet, her biri en az üçer tanktan oluşan tank grubu almamız gerekiyor. Amerikan tank seçeneklerinden başlangıç için en ideal ve klasiği “Sherman”. 7 Sherman tankı sipariş ettiğiniz anda bir Amerikan Tank Ordusu kurabiliyorsunuz. Yukarıda da dediğim gibi, minyatür alırken dert etmenize gerek yok, Kuzey Afrika’da savaşan tanklarınız, onları ağır çöl kamuflajına boyamazsanız Normandiya çıkartması sonrasında Fransa’da da görev yapabilir.
Tanklarınızı boyuyorsunuz, bir iki deneme maçı yapıyorsunuz, belki arkadaşlarımızın minyatürlerini ödünç kullanarak destek birlikleri (piyade-topçu vs) deniyorsunuz. Sonrasında ordunuzu ne şekilde genişletmek isterseniz ona yönelik gruplar sipariş ediyor ve ordunuzu büyütüyorsunuz.
Tamamdır. Nasıl yapıyoruz şimdi, nereden sipariş veriyoruz? Baktım biraz ama Türkiye’de bulamadım bunları satan bir dağıtıcı…Türkiye’de maalesef henüz Flames of War minyatürleri satan bir dağıtıcı yok. Ancak sıkıntı yok, hepimiz, yıllardır bilinen, kargo sorunu yaşamadığından emin olduğumuz, en geç bir ay içinde siparişlerin teslim alındığı ve sorun çıktığında her şekilde yardımcı olan bir İngiliz dağıtıcısından sipariş veriyoruz. Firestorm’dan bahsediyoruz. Bu siteden internet üzerinden, Paypal ile yaptığınız tüm harcamalar güvenli ve garantilidir. Siparişiniz büyük olasılıkla en geç bir ayda elinizde olur ve olmadığı durumda da Maelstrom size çok muhtemelen yenisini gönderir.
Siparişin gelmemesi gibi bir durum söz konusu değildir, Kule Sakinleri olarak yıllardır Maelstrom’dan sipariş veriyoruz ve aksayan tek bir kargo bile olduğunu duymadık. En büyük talihsizlik, PTT’nin evinizi bulamaması veya geldiklerinde sizin evde olmamanız halinde herhangi bir not bırakmadan kargoyu geri göndermeleri olur. Bunun çözümü de çok basit, her gün evinizdeyseniz zaten sorun yok, çalışıyorsanız da kargo adresi olarak hafta içi her gün sabahtan akşama açık ve aktif olduğunu bildiğiniz bir yeri (örnek: işyerinizi) gösterirseniz kargonuz size ulaşacaktır.
Ama zaten sipariş vermeyi düşünecek dereceye geldiyseniz, gelin bir muhabbet edelim. Bizim minyatürlerimizi kullanarak bir iki deneme oyunu oynayın. Oynayacağınız ülke ve orduya iyi karar verin, sonrası zaten gelir…