Merhaba Ziyaretçi

Gönderen Konu: Gerelsiz Muhabbet vol2 Company of Heroes 2  (Okunma sayısı 3500 defa)

Barbar139

  • İleti: 2070
    • E-Posta
Gerelsiz Muhabbet vol2 Company of Heroes 2
« : Temmuz 10, 2014, 04:49:18 ÖS »
Şimdik, işsiz kaldığım sürede ve sonrasında da bol bol oynadığım CoH2 hakkında biraz geyik yapayım dedim.

Hiç bilmeyenler için, oyun WW2 real-time strateji oyunu. Farklı yanları;

Bina-şehir kurmakla filan çok uğraşmıyoruz. 3-4 tane binadan 4-6 kişilik asker grupları veya 1'er tank/zırhlı araç çıkarıp dövüşe koşuyoruz.

Adamları etraftaki siper oluşturacak unsurların arkasına koyarsak daha iyi korunuyorlar. Yani belli bir yönden gelen ateşe karşı nerede durdukları önemli.

Araçlar aynı şekilde önden vurulurlarsa daha fazla atış göğüsleyebiliyor, yandan veya arkadan vurulduklarında daha çok hasar yiyor.

Multiplayer oyunlar rakibin base'ini yıkmaktan ziyade, üç ana puan noktasını elde tutmakla kazanılıyor. Manpower, Fuel ve Munition veren noktalar da var ve bunları (özellikle Fuel) tutmak da önemli. Rakibin noktalarını da elimizden geldiğince sabote etmeye çalışıyoruz.

Suppression dinamiği önemli, HMG ve belli bazı özellikler, tanka birşey yapmazken piyadeyi yaylım ateşine tutuyor ve çocukları kafaları eğip yere çökmeye zorluyor. Normalde güçlü bir piyade birliği, Suppress yedikten sonra (HMG atışı gelirken vs) dandik mühendisten bile dayak yiyebiliyor. Mümkün olduğunca Supress yememek, HMGnin baktığı açıya koşmamak, bu tarz silahların etrafından dolaşmak gerekiyor.

Bir ünite dayak yiyorsa (Suppress altında uzun süre kalmak vs) onu geri kaçırmaktan korkmamak lazım. Yok olmaktansa 1 kişiye kadar azalıp yine hayatta kalmak, sonra reinforce ile o üniteyi canlandırmak daha iyi.

Genel Multiplayer Strateji
Oyunun en güzel yanı, her daim aktif olmayı gerektiriyor. Sürekli koşuyoruz, dövüşüyoruz, geri kaçıyoruz, toplanıp tekrar saldırıyoruz ama hiçbir zaman boş oturmuyoruz.

CoH2 önce Soviet vs Wermacht şeklinde çıktı. Haziran sonunda ek paket geldi ve Ally tarafına US Forces, Axis tarafına Oberkommando West eklendi. Şimdilik genel birkaç numaradan bahsedeceğim, ordu bazında da az geyik yaparız.

Çoklu oyuna geçmeden önce biraz 1v1 alıştırma yapın derim. "Automatch" sistemi, aşağı yukarı eşit düzeyde bir rakiple sizi eşleştiriyor. Dikkat edilecek noktalar;
- Çok dağılmayın. Üniteler haritanın her köşesine yayılmasın. İki grup piyade birbirlerine yakın noktaları ele geçirerek ilerlesin, birine saldırı olduğunda hemen yardıma koşabilsinler.
- Fuel noktalarını ele geçirmek önemli. Oyun ortalarında bir yerde fazla manpower'ınız olursa, normal noktalardan birine mühendis ile "fuel cache" denen zımbırtılardan dikin. Bu, o noktanın biraz daha fazla fuel vermesini sağlar. (Normalde her nokta her kaynaktan veriyor ama haliyle manpower noktası en çok manpower veriyor filan.)
- Manpower pek biriktirmeyin, harcayın. Henüz 30 fuel varsa, tank için 100 gerekiyorsa manpower da 300 civarındaysa, bir piyade birimi filan sipariş ederek harcayın gitsin. O fuel 100 olana kadar manpower tekrar birikir sıkıntı yok.
- Dengeli gidin. Mühendis + 2 Piyade + HMG + Anti-tank Gun mesela güzel bir grup. Ordunuz her yola gelsin. Düşmanın sürekli piyade akmasına aldanmayın, bir ara bir Anti-tank çıkarın, cepheye yakın bir yerde dursun. Hiç beklenmeyen bir anda tank veya zırhlı araç çıkıp herşeyi berbat etmesin.
- Geri çekilin, sıkıntı yok. Baktınız Suppress yiyorsunuz ve adamlarınız iki dakka sonra kıyma olacak, kaçın geri. Toplanır tekrar dalarız.
- Tanklarınızı ve zırhlı araçlarınızı cengaverce ön taraflarda gezdirmeyin. Dandik piyade bir baksın ortalıkta saklanan düşman AT Gun var mı diye. Veya düşman zırhlıları aynı yerde toplanmış sotmuş olabilir. Zırhlıları iyi koruyoruz. Tanklar hayvan gibi dayak yese de bir şekilde kaçırabilirsek ve tamir edersek kral biziz. Tank kaybetmemek = oyunu kazanmak gibi birşey.

Şimdi gelelim biraz ordulara yönelik tavsiyelere;

Soviets
Gücümüz kalabalığımız! Ben genelde mühendisle hemen ilk binayı dikiyorum, sonra da ana binadan iki Conscript basıyorum. Fuel 15 olunca mühendisin diktiği binadan M3A1 Scout Car çağırıyorum. İlk anlarda düşman HMG filan görürseniz uzaklaşın o noktadan. Baktınız adam dandik oynuyor, sizin 2 Conscript + Mühendis adamın tek piyadesini yiyecek gibi, o zaman dalın. Scout Car gelince mühendise Flamethrower veriyoruz, bindiriyoruz arabaya ve HMG avlamaya başlıyoruz. Scout Car'ın ve zırhlı araçların güzel yanı içindeki elemanların Suppress yememesi. Yani bir Scout Car ile HMGye nanik çekip arkasına geçerek flamer ile çatır çatır yiyebiliriz. Flamer, yine bina içine saklanan piyade/HMG için de birebir çözüm.

Bir mühendis daha çağırıp 2. binayı kurabiliriz. Bu arada gidişata göre 1 Conscript daha veya 1 Scout Car daha gelebilir. 2. binadan ZIS-3 AT Gun çıkarıp ne olur ne olmaz diye bir köşede tutuyorum. Oyun dengeli gidiyorsa 1 Mortar atabilirim. Sovyet HMGsi çok az alan görüyor o yüzden pek sevmiyorum. Şimdi 3. binayı kurana ve T-34 çıkana kadar bekleyebiliriz. Burada artık ne doktrin seçtiysek onun faydalarını görebilriz, Guards Rifle veya Shock Troop çağırabiliriz. Scout Car içindeki flamer ile adamın HMGsini yeme, diğer çocuklar ile geri kalanları halletme oyunundan sonra T-34 geldi mi rahatlıyoruz. Ana binadan Conscript'e AT Grenade upgrade çok işe yarıyor. Alman hafif zırhlıları bundan bir tane yediler mi cacık oluyor, gerisini ZIS-3 veya T-34 halledebilir. T-34 kafa kafaya Panzer IV ile girişemese de, P4'den daha ucuz ve ZIS-3 + AT Grenade yardımıyla gayet Panzeri dövebiliriz.

Wermacht
Alman yeni binalar kurabilmek için ana binayı upgrade etmek zorunda. Mühendis ilk binayı kurar ve bir HMG basarız arkadaş. Sonra 2 Grenadier, üstüne bir de Mortar, evet artık ana binayı upgrade etmeye hazırız. 2 Grenadier + HMG + flamerlı mühendis güzel oynanırsa herkesi döver. Sovyet Scout Car görünürse HMGyi yedirmiyoruz, ana bina upgrade'i sonrası Grenadier'ler Panzerfaust atabiliyor, Scout Car'ı dövüp gönderiyoruz. Gücümüzü çok bölmüyoruz, Sovyet gibi kalabalık değiliz. Her yere yayılmaktansa yakın bölgelerde ilerleyelim, nereden saldırı gelirse oraya tüm gücümüzle yöneliriz.

Ana bina upgrade olunca 2. bina kurulur ve bir Pak40, bir half-track çağırılır. Aralarda yine Grenadier filan atabiliriz. Alman için biraz geç olsa da artık biz de half-track içi flamerlı mühendis+grenadier olayını yapabiliriz. Sovyet HMG arkasına sızıp half track'den inen bu ekip ortalığı duman edecektir. Pak40, hızlı bir T-34 veya T-70 gelmesine karşı bizi koruyor. Sonra yine ana bine upgrade'i ve 3. bina. Artık Panzer IV çıkarabiliriz. Bu çocuğu korursak, arada bir düşman zırhlısı filan yersek, üstüne bir tane daha Panzer IV çağırırsak olay bitmiştir.

US Forces ve Oberkommando West için sonra yazayım yoruldum :) Oberkommando West, Panther'i Wermacht'dan daha önce çıkarıyor ama Panther gelene kadar daha bir piyadeye bağımlı. Jagpanzer filan var onla idare ediyoruz. US Forces yine Wermacht gibi kabaca. Bir süre dengeli dövüşüp 1-2 Sherman geldi mi olay tamam.
"If you're going through hell, keep going."

Barbar139

  • İleti: 2070
    • E-Posta
Ynt: Gerelsiz Muhabbet vol2 Company of Heroes 2
« Yanıtla #1 : Temmuz 11, 2014, 03:09:03 ÖS »
Oberkommando West

Normal Wermahct'a göre eksiği çok, bir kere HMG sadece Luftwaffe doktrinde ilk puanı alınca çıkıyor. HMG yerine geçen araba içler acısı. Panzer IV gibi her eve lazım bir tank yok. En önemlisi anti-infantry olarak hayat kurtaran Ostwind yok.

E napacaz?

Mühendis(flame alamıyor maalesef, canlı tutup maç ortasından itibaren tamir işlerinde kullanıyoruz) + 2 Volksgrenadier ile koşuyoruz. Sonra ihtiyaca göre araba veya Püpchen gelebilir. Ama Püpchen bir yerde illa ki lazım, Sovyet veya Amerikan hafif zırhlı rush'ı bu arkadaş durduruyor. Ben genelde Luftwaffe alıyorum. HMG geliyor rahatlıyorum, sonra bir grup Fallshirjager çıkıyor haritadaki bir binadan, oh temiz. Arada ilk binayı kuruyorum, burada lazım olan abiler küçük artillery (mortar'dan filan çok daha güzel bu abi, kesin lazım) ve Jagpanzer. Sonra rakibi biraz dövüyoruz, lazım oldukça yine piyade çağırıyoruz. Genelde 2. binayı kurmuyorum, buradan çıkan half-track'ler olmadan da idare edebiliyorum. Direk 3. bina ve Panther geldiğinde zaten rahatız.

US Forces

Battle for Middle Earth 1 bildin mi? Orda hani base vardı kurulu, ordaki binalara tıklıyordun, aha bunların base de öyle. Binaları tıklayarak aktifleştiriyoruz, her aktifleşen bina bize otomatik ya teğmen, ya yüzbaşı birşey çağırıyor, bu abiler de ciddi destek sağlayabiliyor. Neyse, burada da flamethrower sıkıntısı var, o yüzden ben  flamer alabilen tek ünite olan Assault Engineer çağırabilmek için Armor Doctrine seçiyorum genelde. Normal mühendis olan "Rear Echelon Troops" çok kırılgan, ama Suppression Fire atabiliyor o yüzden yanda bir yerde tutmak lazım, çatışma civcivlendiğinde en kritik düşman ünitesine Suppress basıyorlar güzel oluyor. İlk bina zaten aktif, Riflemen'le idare ediyoruz, Bazooka, BAR ne lazımsa veriyoruz.

Burada da 2. binayı sallıyorum. 3. bina AT Gun ve OKW benzeri topçu veriyor. Bunları çağırıyorum. Sonra 4'e kadar bir şekilde idare edip Sherman gelince veriyoruz coşkuyu. 2. binadan HMG çıkıyor, bana şimdiye dek pek lazım olmadı, düz mühendisin Suppress'i idare ediyor. 3. binadan Stuart da çağırılabilir ama mümkünse biraz idare edip Sherman beklemek bence daha iyi. US Forces çok az oynadım, o yüzden çok bilmiyor olabilirim.

Budur, Steam hesabı olup CoH2 oynayan eklesin, alemlere akalım. nick forum ile aynı: Barbar139
"If you're going through hell, keep going."