Modelcilik Ve Boyama > Sorular Ve Öneriler

Tabletop kalitesi boyama - How To?

(1/3) > >>

burock:
mereghost geçen ısrar etti, bu blood angels başlığı ilgi çekince, boyama ipuçlarıyla ilgili bişiyler karalasana dedi felan. sıfırdan başlayarak, resimli-mesimli TT (tabletop) quality model nasıl boyanır, daha doğrusu ben nasıl boyuyorum, onu göstereceğim. öncelikle tanım: "TT qual nedir?"

TT qual, temel renkler, tek wash, tek HL (highlight) ve tek basing material (flock) uygulamasına dayanır. gözler, gemler gibi detaylara girilmez. Tanımdaki basitlik canınızı sıkmasın. bu metotla elde edilen sonuçlar, savaş alanı üzerinde oldukça güzel gözükür. şimdi temeller:

HAZIRLIK - 1. modeller plastikse, parçalarını spruelerde iken astarlayın. değilse baselere yapıştırmadan, yatay koyarak astarlayın.
HAZIRLIK - 2. siyah astar kullanın.
HAZIRLIK - 3. figürü oluşturacak parçaları sprulerden dikkatlice, keski ile kesip ayırın. bu iş için falçatayı önermiyorum.
HAZIRLIK - 4. kestiğiniz parçalardaki sprue artıklarını ve kalıp çizgilerini falçata yardımıyla temizleyin.
HAZIRLIK - 5. boyarken engel oluşturmayacak parçaları birbirine yapıştırın. mesela ben gövdenin önünü ve arkasını yapıştırdım; ama silahlarını yapıştırmadım.
HAZIRLIK - 6. modelleri baselerine yapıştırın. resimlerde göreceğiniz üzere ben yapıştırmadım, çünkü attığım kahverengi astarın kurumasını bekliyordum. Modelleri baselerine yapıştırırken yan yana dizim, düzgünce rank-up olabildiklerinden emin olun. Bunu ihmal ederseniz, modelleri traye yerleştirirken puzzle yapıyormuş gibi olursunuz.

Bu aşamalardan sonra şöyle bir yığın olacak elinizde:


resme dikkatli bakarsanız göreceksiniz ki, tüm parçaların üzerinde az çok astarsız (gri renkli) bölge var. bunlar, temizlediğimiz çapaklardan ve sprue artıklarından kalanlar.

HAZIRLIK - 7. Çapak ve artık temizlemelerden kalan astarsız kısımları fırça ile siyaha boyayın.
HAZIRLIK - 8. Ben bu çalışmamda 1 ve 0 numaralı fırçalar kullandım; ama normalde yaptığım daha detaylı çalışmalarda 0, 5/0 ve 10/0 fırçalar kullanıyorum.

Bu kadar hazırlık aşamasından sonra boyamaya geçebiliriz. Kafanızda hangi bölümü ne renge boyayacağınıza karar verin ve

BOYAMA - 1. Az miktarda boyayı kaba dökün. Bu çok basit bir tutorial olduğundan, renkleri hiç karıştırmadan, tüpten çıktığı renk ile kullanacağım. Kafa karışıklığına mahal yok. Kullandığım boyaları aşağıya bir yere yazarım; ancak elinizde bu renk yoksa, bir benzerini kullanabilirsiniz ya da ana renkleri uygun oranlarda karıştırarak her rengi elde edebilirsiniz.
BOYAMA - 2. Boyaya fırçayla su katarak inceltin. Doğru kıvam süt kıvamıdır, buna ulaşana kadar sulandırın.
BOYAMA - 3. Boyayı yeteri kadar incelttiğinizi düşünüyorsanız, biraz daha inceltin :)

Şaka bi yana, acemilikte en çok yaptığım hata buydu. Yeteri kadar incelmemiş boya, modelin üzerinde kalın bir tabaka oluşturur ve hoş görünmez. Farklı firmaların boyalarının yoğunluğu farklıdır ve incelmek için farklı miktarda su gerektirir. Biraz tecrübeyle hızlıca adapte olursunuz. Boyamaya devam:

BOYAMA - 4. Mümkün mertebe içten dışa giderek, yüzeyleri boyayın. Bu sayede, kaydırma yapmanız durumunda düzeltmeniz daha kolay olur. Resimlerden görebileceğiniz üzere ben buna dikkat etmedim. Zira ben kaydırma yapmam  8)
BOYAMA - 5. Fırça üzerine aldığınız boyanın çok fazla olmamasına dikkat edin, gerekirse bir kağıt havlu yardımıyla fazlasını silin. Aksi takdirde taşırma, sızma gibi problemler artacaktır.
BOYAMA - 6. Parçaların daha sonradan yapıştıracağınız yüzeylerini boyamamaya özen gösterin. Bu sayede yapıştırıcının etkisi artacaktır.
BOYAMA - 7. Cücelerde bolca bulunan sakal, chain mail ve bunun gibi girintili çıkıntılı kısımlarda drybrush uygulayabilirsiniz. Çok basit bir metottur; ama bunun ne olduğunu bilmiyorsanız, sadece boyayın, gerisini wash halleder.


BOYAMA - 8. Farklı materyallerin birbirine temas ettiği noktaları boyarken dikkatli olun. Mesela ellerin baltayı kavradığı yere dikkat edin. O kısımları boyarken baltanın sapı üzerinde de, elin baltaya birleştiği yerde de arada siyah bir kısmın kalmasına dikkat edin. Bu, size doğal gölgelendirme sağlar ve washın işini kolaylaştırır. Ayrıca, eller, yüz, sakal, baltalar, vs kısımlarda -çok da özenli olmayan- drybrush uyguladığımı görebilirsiniz.


BİTİRİŞ - 1. Boyama bittikten sonra pattex zamanı. Kolları yerine yapıştırıyoruz. Ben figürleri baselerine yapıştırmamış olduğumdan bu adımda onları da yapıştırdım. Pattex'i kullanmadan önce, parçaların yerine güzelce oturduğundan emin olun.


BİTİRİŞ - 2. Sıra washta, yani "sıvı sihir". Badab black wash ile modelin her yerine heavy wash uyguluyoruz:


BİTİRİŞ - 3. Normalde TT qual elde etmek için, washtan sonra bir kat HL gerekir ama ben modellerin görünüşünden memnun olduğumdan bunu pas geçiyorum.

BİTİRİŞ - 4. Opsiyonel olarak, modellerin altına mıknatıs yapıştırabiliriz. Bunun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi için: http://garganthar.blogspot.com/2010/02/taban-mknatslama-nasl-yaplr.html


BİTİRİŞ - 5. Sıra "basing"de. TT qual boyama ile çelişecek şekilde, basing için 2 materyal kullanıyorum: Dirt flock ve static grass.


BİTİRİŞ - 6. Ahşap tutkalını sulandırıp fırça ile modelin basesinin sadece üst kısımına uyguluyoruz. Kenarlardan taşırmamaya özen gösterin, taşanı silin. Daha sonra modeli kafasından tutup dirt flockun içine sokun. Siz diğer modeli tutkallarken bir önceki flockun içinde beklesin. Bu şekilde tüm modelleri önce dirt flock ile kaplayın.


BİTİRİŞ - 7. Static grass uygularken, dirt flocktan farklı olarak, tutkalı tüm yüzeye değil, sadece çimin olmasını istediğimiz bölgeye uyguluyoruz. Parçalı parçalı yani.


BİTİRİŞ - 8. Model(ler)imiz tamam. Şimdi mat bir sprey vernik ile bunları vernikliyoruz. Vernik hem boyayı korur hem de flockların dökülmesini engeller. Yaklaşık 30 cm uzaktan, modelleri çevire çevire vernikliyoruz. Çok yakından yaparsanız ya da çok miktarda sıkarsanız modelin üzerinde kabarıklık kalabilir, dikkatli olun. Vernik kuruduktan sonra bir kere daha verniklerseniz daha da sağlam olur.
 
Evet, geçmiş olsun. Bu işe girişirken kafamdan 2 saat (24dk/mini) sınır koymuştum, 2 saat 20 dakikada bitti (28dk/mini); ancak bu sürenin önemli bir kısmı washın kurumasını beklemekti. Düşük ayara kurulmuş saç kurutma makinesi esintisi ile ya da aynı anda 5'ten daha fazla modeli üretim bandına alarak model başına daha kısa sürelere düşmek mümkün.

Malzemeleri de verip bu bahsi kapatalım:

- 0 ve 1 numara fırça
- Pattex
- Keski
- Falçata
- Ahşap tutkalı
- Dirt flock, static grass
- Pattex tamir express, mıknatıs (opsiyonel)
- Boyalar
   * Citadel Boltgun Metal (Tüm metaller)
   * Citadel Bleached Bone (Boynuzlar)
   * Citadel Fortress Grey (Sakallar)
   * Citadel Shining Gold (Takılar)
   * Vallejo model color german camouflage pale brown (Balta sapları)
   * Vallejo model color bermellon red (Kırmızılar)
   * Vallejo model color leather brown (Kemerler, tokalar ve zırh uçlarındaki deri kısımlar)
   * Vallejo model color bronze (Bileklikler)
   * Vallejo game color sick green (Pelerinler)
   * Vallejo game color dwarf skin (Ten renkleri)

baran:
Çoook güzel olmuşlar ellerine sağlık.

vace:
ELine sağlık yazı güzel olmuş(Daha resimleri göremedim de, gerçi onlar da muhteşem olmuştur öncekilerden biliyorum 8))

DNA Maniac:
How paint TT quality için gerçekten güzel bi tutorial olmuş.

Fekat:

* Vallejo model color german camouflage pale brown (Balta sapları) hobby time dan mı aldın? :D

Azactoth:
Ellerine sağlık bro iyi boyama, iyi anlatım... :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git